Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ξεκινά η επιδότηση για «κουφώματα» σπιτιών

Ατοκα και χαμηλότοκα δάνεια ως 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο θα χορηγεί από τον Οκτώβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», γνωστό και ως «Πρόγραμμα για τα κουφώματα».

Με κυβερνητική απόφαση ιδρύεται Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης, που θα τροφοδοτήσει με περίπου 400 εκατομμύρια τις αλλαγές στα παλαιά κτίρια.

Το Ταμείο θα παρέχει κίνητρα που διαμορφώνονται σε 30% μείωση δανειακού κεφαλαίου και άτοκο δάνειο για τα χαμηλά εισοδήματα, σε 15% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και χαμηλότοκο δάνειο για τα μεσαία εισοδήματα, και τέλος σε χαμηλότοκο δάνειο για τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα.


Τα κίνητρα
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι εισοδηματικά εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα ως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα ως 25.000

ευρώ.

Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει μόνον 7.000 ευρώ και άτοκα.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή οικο γενειακό εισόδημα από 25.000 ως 50.000 ευρώ.

Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες κατοικιών, με ατομικό εισόδημα ως 45.000

ευρώ ή οικογενειακό ως 65.000

ευρώ. Για την κατηγορία αυτή το κίνητρο αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Οι αλλαγές που μπορεί να κάνει ένα νοικοκυριό στα σπίτια είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια και τζαμαρίες) και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Επίσης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους, συμπεριλαμβανομένων του δώματος, της στέγης και της πιλοτής, και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.


Υλοποίηση Προγράμματος
Μετά τη σύσταση του Ταμείου σε λίγες εβδομάδες θα γίνει προκήρυξη προς τις τράπεζες για συμμετοχή τους στις δράσεις του Ταμείου. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις τράπεζες. Τα νοικοκυριά θα μπορούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες.

Το πρόγραμμα αφορά κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 ευρώ ανά τ.μ., βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ Ενεργειακής κατηγορίας και μπορούν με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναβαθμιστούν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες είναι διαθέσιμα στο ΥΠΕΚΑ τα εξής δικαιολογητικά:

1. Σχέδιο της αίτησης, στο οποίο αποτυπώνεται σχεδόν το σύνολο των στοιχείων που θα ζητηθούν από τον πολίτη.

2. Η λίστα με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν με την αίτηση.

3. Οι κατηγορίες παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως έχουν εξειδικευθεί στη λεπτομέρειά τους.

Το σύνολο των δικαιολογητικών που υποβάλλονται με την αίτηση, εκτός ίσως από την οικοδομική άδεια, αφορά έγγραφα που ο πολίτης είτε έχει στην κατοχή του (π.χ. εκκαθαριστικό) και δεν χρειάζεται να τα αναζητήσει σε κάποια υπηρεσία είτε αφορούν συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών (π.χ. απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου